© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Συγκοινωνίες- Μεταφορές



Γράφει ο Ι. ΠΑΡΚΑΣ



Όσο η Γη μετατρέπεται σε ‘Παγκόσμιο χωριό’, ο Τομέας και η σημασία των Μεταφορών θα μεγαλώνουν.
Αυτή η τάση θα λύσει σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα, αλλά και θα δημιουργήσει καινούργια. Η έννοια - κλειδί για τη χάραξη πολιτικής είναι η ανάπτυξη των  Μεταφορών με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο τομέας των Μεταφορών και των Συγκοινωνιών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας αλλά και στην  Τοπική και παγκόσμια Ανάπτυξη. Δεδομένου ότι οι Συγκοινωνίες είναι μεταφορά επιβατών, στο υπόλοιπο κείμενο θα χρησιμοποιείται ο γενικός όρος ‘Μεταφορές’.
Ένα σύγχρονο σύστημα Μεταφορών πρέπει να υπακούει στους κανόνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως προσδιορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Γκέτεμποργκ.  Ο όρος που  
χρησιμοποιείται σήμερα στη χάραξη πολιτικής για αυτόν τον τομέα είναι ''Βελτιστοποίηση Μεταφορών''.

Είναι προφανές πως αυτός ο τομέας έχει τεράστιες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή μιας πόλης. Συνεπώς, για όλες τις διαστάσεις των Μεταφορών και Συγκοινωνιών, η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική.



ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ:

Επηρεάζουν-και επηρεάζονται από- την οργάνωση της πόλης. Η συγκέντρωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας σε μία μόνον περιοχή οδηγεί στην ανάγκη κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων για την μετακίνηση προς και από τη δουλειά.

► Ένας κακός σχεδιασμός των διαδρομών των μέσων μαζικών μεταφορών οδηγεί σε κακή και ανεπαρκή εξυπηρέτηση των πολιτών.

► Η άναρχη και προκλητική στάθμευση προκαλεί καθυστέρηση και δυσκολίες στην κίνηση των μέσων μαζικών μεταφορών.

► Η μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων μέσα σε κατοικημένες περιοχές οδηγεί σε αύξηση της τοπικής ρύπανσης, σε μεγάλη αύξηση του θορύβου και σε μείωση της ασφάλειας των πεζών.
► Η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων προκαλεί σημαντικές φθορές στα οδοστρώματα και πεζοδρόμια των μικρών - κυρίως - δρόμων.
             
Ο χώρος των  Μεταφορών χαρακτηρίζεται από πολύ έντονες αντιθέσεις στόχων και αναγκών. Υπάρχει πάντοτε η απαίτηση των πολιτών για πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, τρένων και αεροπλάνων, υπάρχει πάντοτε η απαίτηση των πολιτών για εύκολη πρόσβαση στους χώρους δουλειάς και διασκέδασης, αλλά υπάρχει και η απαίτηση για λιγότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας και για λιγότερο θόρυβο.
          4 Περισσότερα



*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου