© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών για την καλή διακυβέρνηση


Γράφει ο Π. Ιωακείμ

Σύμφωνα με την επιτροπή UNESCAP των  Ηνωμένων Εθνών, η καλή διακυβέρνηση έχει 8 βασικά χαρακτηριστικά: Είναι συμμετοχική, έχει συναινετικό προσανατολισμό, λογοδοτεί, είναι διαφανής, είναι αποκριτική, είναι αποτελεσματική και αποδοτική, είναι δίκαιη και προσηνής, να υπάρχει κράτος δικαίου. Η καλή διακυβέρνηση οφείλει να επιδιώκει την πάταξη και ελαχιστοποίηση της διαφθοράς, να στηρίζει την εμπλοκή των μειονοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να είναι αποκριτική στις τρέχουσες και μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες. Το σχήμα1 απεικονίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της καλής διακυβέρνησης σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.



Σχήμα 1


Τα χαρακτηριστικά της καλής διακυβέρνησης


Προσαρμοσμένο από: http://www.unescap.org/pdd/prs/ProjectActivities/Ongoing/gg/governance.asp

Συμμετοχή:  Η ευρεία συμμετοχή, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, στις διαδικασίες λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καλής διακυβέρνησης. Ως συμμετοχή εννοείται τόσο η άμεση, όσο και η έμμεση μέσω νόμιμων κοινωνικών φορέων ή εκπροσώπων. Δεδομένου ότι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα ακουστεί η άποψη και οι ανησυχίες των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι σημαντικό η συμμετοχή να στηρίζεται σε καλή ενημέρωση και οργάνωση.

Συναίνεση: Μεταξύ των μελών  μιας κοινωνίας είναι φυσικό και υγιές να υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες, αντιλήψεις και προτιμήσεις. Στην καλή διακυβέρνηση πρέπει να υπάρχει εξαντλητική προσπάθεια εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης με κριτήριο το γενικό συμφέρον όπως αυτό διαμορφώνεται από τοπικές κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές, ιστορικές  και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Λογοδοσία: Η υποχρέωση σε λογοδοσία όχι μόνο των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και όλων των πολιτικών φορέων, καθώς και του ιδιωτικού τομέα, όπως και κάθε κοινωνικού φορέα αποτελεί ‘εκ των ουκ άνευ’ χαρακτηριστικό της καλής διακυβέρνησης.

Διαφάνεια: Αυτό σημαίνει πως οι αποφάσεις λαμβάνονται και υλοποιούνται σύμφωνα με γνωστούς σε όλους κανόνες και κανονισμούς. Σημαίνει επίσης, πως κάθε είδους πληροφορία σχετικά με τις δράσεις – ή παραλείψεις- των εξουσιαστικών μηχανισμών είναι διαθέσιμη στο κοινό που επηρεάζεται από την δράση και δίδεται με τρόπο και χαρακτηριστικά που καθιστούν την πληροφορία κατανοητή και χρηστική.

Απόκριση: Η καλή διακυβέρνηση απαιτεί μια γρήγορη και επαρκή ανταπόκριση στα αιτήματα πολιτών και φορέων. Σε σημαντικό βαθμό, αυτός ο όρος επιβάλλει την όσο το δυνατόν ευρύτερη εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών Οργάνωσης και Επικοινωνίας καθώς και τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού των Διοικητικών υπηρεσιών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Κράτος Δικαίου: Η καλή διακυβέρνηση προϋποθέτει ένα δίκαιο νομικό πλαίσιο όπου οι νόμοι εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς διακρίσεις και όπου προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως αυτά των μειονοτήτων. Η αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης προϋποθέτει ανεξάρτητο σύστημα  Δικαιοσύνης και αδιάφθορη και δίκαιη Αστυνομία.

Αποτελεσματικότητα και απόδοση: Καλή διακυβέρνηση σημαίνει πως οι διαδικασίες και οι διοικητικές δομές των φορέων παράγουν αποτελέσματα που ανταποκρίνονται ποιοτικά και ποσοτικά στις κοινωνικές ανάγκες κάνοντας βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων Στην έννοια περιλαμβάνεται και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

 4Περισσότερα


*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου