© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τι σημαίνει ‘ανάπτυξη’

Γράφει ο  Π. Ιωακείμ

Πριν ασχοληθούμε με την έννοια και τις διαστάσεις της Τοπικής Ανάπτυξης είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με τη γενική έννοια του όρου ‘Ανάπτυξη’.  Παρά το ότι γίνεται ευρύτατη χρήση του όρου, ο ορισμός της βασικής αυτής
έννοιας  δε μοιάζει να απασχολεί ιδιαιτέρως πολλούς από αυτούς που τον χρησιμοποιούν.

Τι σημαίνει ανάπτυξη;

Αρκετά συχνά, στο χώρο της Οικονομίας, η  έννοια ‘Ανάπτυξη’ χρησιμοποιείται αντί του όρου ‘Μεγέθυνση’. Αυτό είναι συνηθισμένο λάθος. Εξ ίσου λάθος είναι να θεωρούμε ότι η Ανάπτυξη είναι μόνον οικονομικός όρος.

Ο όρος ‘Ανάπτυξη’ είναι συστημικός και αναφέρεται στην αύξηση της πολυπλοκότητας της δομής και των λειτουργιών ενός οποιουδήποτε (κοινωνικού, οικονομικού, βιολογικού, μηχανικού κλπ) συστήματος.



Το ίδιο ισχύει για όλα τα συστήματα:

Ä Το σύγχρονο αυτοκίνητο είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι ο αραμπάς,

Ä Ο αξονικός τομογράφος είναι πιο σύνθετος από το στηθοσκόπιο,

Ä Τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι πιο πολύπλοκα από το αεροπλάνο των αδελφών  Ράϊτ,   

Ä Το GPS είναι πιο πολύπλοκο από τον εξάντα.

 Βέβαια, μπορεί η αύξηση της πολυπλοκότητας να είναι αναγκαία αλλά δεν είναι και ικανή συνθήκη ανάπτυξης. Μια σύνθετη σκέψη ή πρόταση δεν υπερέχει υποχρεωτικά από μια απλή πρόταση, ούτε ο,τιδήποτε σύνθετο πρέπει να θεωρείται, ακρίτως, ως σωστό.

Ένα σημείο που πρέπει να τονισθεί είναι πως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ απλούστευσης και απλοποίησης. Διαδικασίες που μειώνουν τη γραφειοκρατία απλοποιούν το έργο των πολιτών και βοηθούν στην ανάπτυξη. Η απλούστευση κάποιων διαδικασιών όμως ως ενέργεια δεν είναι ανάπτυξη αλλά αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Πίσω από μια επιτυχημένη απλούστευση διαδικασιών συνήθως υπάρχει ορθολογική διαχείριση πληροφοριών που στηρίζεται σε πολύπλοκα, σύνθετα και αποδοτικά (δηλαδή ανεπτυγμένα) συστήματα οργάνωσης και εφαρμογής της Πληροφορικής.

Μία από τις συνηθισμένες κριτικές σε κάποια πολιτική δράση (π.χ σε κατάθεση προϋπολογισμών) είναι πως η δράση είναι ‘αντιαναπτυξιακή’. Αρκετά συχνά, η αναφορά αυτή, εκτός από επίδειξη περιφρόνησης προς την ανάγκη τεκμηρίωσης, δείχνει και την τάση πολλών ανθρώπων να πιστεύουν πως  η ‘Ανάπτυξη’ είναι πάντοτε καλή. Δεν είναι έτσι:

Η πορεία για βελτίωση και ανάπτυξη βασίζεται σε ανθρώπινες επιλογές. Συνεπώς, όσο υπάρχουν καλές και κακές επιλογές, θα υπάρχει καλή και κακή Ανάπτυξη.

▼  Ανάπτυξη που δεν οδηγεί σε κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα…
▼  Ανάπτυξη που δεν σέβεται τους φυσικούς πόρους…
▼  Ανάπτυξη που οδηγεί σε ρύπανση του περιβάλλοντος…
▼  Ανάπτυξη που δεν οδηγεί σε αύξηση επιλογών…
  Ανάπτυξη που δεν προκύπτει από διάλογο κοινωνικών εταίρων…


                                   …ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου