© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οικογένεια



Γράφει ο Ι. ΠΑΡΚΑΣ

                           
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κοινωνική έκφραση των περισσότερων ανθρώπινων δραστηριοτήτων ξεκινά - και εν πολλοίς διαμορφώνεται - από την οικογένεια:
 Η Παιδεία,
 Η κοινωνική συμπεριφορά και ο αυτοσεβασμός,
 Η ισότητα και η εταιρική σχέση,
 Η συνέργεια,
 Η καταναλωτική συμπεριφορά,
 Ο Πολιτισμός,
 Η καθαριότητα,
 Η υγεία,
 Ο σεβασμός στους κανόνες ασφάλειας,
 Η ψυχαγωγία,
 Η αισθητική και
 Η παραβατικότητα
είναι μερικά από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον.
Βεβαίως, αυτές οι επισημάνσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι προφανείς αλήθειες για  κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία σε αυτές τις επισημάνσεις είναι η παρατήρηση του Ο.Η.Ε πως ενώ και για δευτερευούσης σημασίας οικονομικές πολιτικές  οι Εθνικές και τοπικές Αρχές χρησιμοποιούν αρκετά αξιόπιστα και επεξεργασμένα οικονομικά στοιχεία, στο θέμα της χάραξης πολιτικών για την οικογένεια οι αποφάσεις στηρίζονται πολύ λιγότερο σε επεξεργασμένα στοιχεία και ακόμα λιγότερο σε συνυπολογισμό των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Το εγκυρότερο ίσως Κέντρο στην Ευρώπη ( και πιθανότατα στον κόσμο) για θέματα Οικογένειας είναι  το Αυστριακό Ινστιτούτο Οικογενειακών Mελετών (OIF). Το Ινστιτούτο αυτό έχει κατά καιρούς επισημάνει πως οικογένειες που ζουν σε διαφορετικές πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, δημογραφικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικές ανάγκες.

Αυτή η τελευταία επισήμανση έχει άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης. Κανείς φορέας δε γνωρίζει καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς που στηρίζουν την οικογένεια. Το ότι υπάρχουν προβλήματα με την έγκριση δαπανών των δήμων σε θέματα στήριξης των δομών της πόλης είναι γνωστό. Ίσως τα συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις κα διεκδικήσεις που θα κάνουν το έργο των αιρετών λιγότερο κοπιαστικό και λιγότερο...επικίνδυνο
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου