© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Καταναλωτές


Γράφει ο Π. Ιωακείμ

Ο όρος 'καταναλωτής' είναι πολύ ευρύτερος από την αγοραία ή νομική έννοια στην οποία παραπέμπει η φράση 'προστασία του καταναλωτή'.  
Η κατανάλωση είναι στοιχείο του Πολιτισμού μας, είναι στάση ζωής.

Μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες των πολιτικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αφορά στην προστασία των καταναλωτών. Τα σχετικά μέτρα και δράσεις αποσκοπούν τόσον στην ενημέρωση όσον και στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των συμφερόντων του  καταναλωτή. Οι αρχές αυτές έχουν διεθνή, εθνική και τοπική συνιστώσα.

Σε τοπικό επίπεδο, ο δήμος είναι σημαντικός παραγωγός υπηρεσιών. Οι βασικοί τομείς αυτών των υπηρεσιών είναι:

Η καθαριότητα,     
η προστασία του περιβάλλοντος,
η συντήρηση, βελτίωση και επέκταση του πράσινου στο δήμο,
η έκδοση πιστοποιητικών,
οι υπηρεσίες πρόνοιας για όλους του κατοίκους και ιδίως για ηλικιωμένους, οικογένειες με σοβαρά προβλήματα, νέους και παιδιά,
η συντήρηση των σχολείων,
η προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας
η συντήρηση των αθλητικών υποδομών του δήμου,
πολιτιστικές δραστηριότητες, κλπ.

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, οι υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να σέβονται και να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και ως καταναλωτών των δημοτικών υπηρεσιών.

Πέραν, όμως, αυτών, ο Δήμος πρέπει να θυμίζει στους καταναλωτές πως έχουν και υποχρεώσεις:

Το ότι πληρώνουμε για το νερό δεν σημαίνει πως έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το σπαταλάμε, το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο. Επιπλέον, πρέπει να γίνει σαφές στον πολίτη πως από τον τρόπο που καταναλώνουμε επηρεάζεται κάτι πολύ ευρύτερο από τον προσωπικό ή οικογενειακό μας προϋπολογισμό:
Το αν αγοράζουμε από τα τοπικά καταστήματα που υπάρχουν στο δήμο, ή από αγορές άλλου δήμου, έχει επίδραση στην τοπική Οικονομία.
Το αν χρησιμοποιούμε πλαστικό εκεί που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτί και  αν πετάμε το χαρτί και το μεταλλικό κουτί από τα αναψυκτικά ή αν τα ανακυκλώνουμε, έχει σχέση με πολλές σημαντικές παραμέτρους της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το αν συνδέουμε την αποχέτευσή μας με το δίκτυο ομβρίων έχει σχέση με την  προστασία του τοπικού αλλά και ευρύτερου περιβάλλοντος.
Το αν επιλέξουμε να κινηθούμε μέσα στο δήμο με δημόσιο μέσο μεταφοράς, βαδίζοντας, ή με το Ι.Χ μας επηρεάζει διαφορετικά το τοπικό περιβάλλον αλλά και τις συνθήκες κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή μας.


       

  


*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου