© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Συγκοινωνίες και κοινωνικός αποκλεισμός



    Γράφει ο Π. Ιωακείμ
Η σημασία των συγκοινωνιών στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού είναι ήδη τεκμηριωμένη από αρκετές μελέτες σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού είναι θέμα πρόσβασης σε υποδομές και σε κοινωνικά δρώμενα. 
Υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες στην Ευρώπη που δείχνουν πως μία από τις βασικές γενεσιουργές αιτίες του κοινωνικού αποκλεισμού είναι τα συστήματα μεταφορών και κυκλοφορίας
στην πόλη. Η δυνατότητα συμμετοχής σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, η επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, η ψυχαγωγία αλλά και η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες είναι συντελεστές μείωσης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Δήμου. Οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης επιβάλλουν μια πολύπλευρη ανάλυση η οποία δεν έχει θεωρητική μόνον αξία.

Υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ευρώπη, που εξασφάλισαν σημαντικούς πόρους για έργα από τομείς που, χωρίς τη σωστή ανάλυση, δε θα διεννοούντο να προσεγγίσουν. Υποδομές των Συγκοινωνιών, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, η συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρομίων  κλπ, χρηματοδοτήθηκαν από δράσεις για τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.


*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου